Pass på hørselen slik du passer på resten av kroppen

Pass på hørselen slik du passer på resten av kroppen


Ørene dine blir slitne de også! Svært høy lyd eller støyende omgivelser over lang tid kan føre til hørselsskader. Du kan få forbigående eller varig tinnitus (øresus) av å utsette deg selv for mye støy og høye lyder. På sikt kan du få andre hørselsskader som nedsatt hørsel. Passer du på hørselen din nå, blant annet ved å bruke hørselsvern, kan du kose deg med god hørsel hele livet!

Her forteller vi deg litt om hvorfor støy og høye lyder kan være skadelige og ikke minst hvordan DU kan forebygge slike skader.

Hva er lyd og når blir den skadelig?

Lyd er egentlig trykkbølger som fanges opp av øret ditt. I ditt indre øre ligger det fine sansehår med hårceller som fanger opp disse trykkbølgene og gjør de om til elektriske signaler som sendes til hjernen. Disse elektriske signalene er det vi oppfatter som lyd.

Blir lyden for høy, kan den være skadelig for hørselen din. Hørselen din kan skades igjennom en kombinasjon av faktorer – hvor lenge du utsetter deg for støy, støyens gjennomsnittlige volum og det høyeste lydnivået støyen når. En annen faktor er hvor disponert man er for hørselsskader. Dette varierer fra person til person, og den eneste måten å finne ut om man er disponert for hørselsskader er først etter at man er blitt skadet. Derfor er det viktig å være føre var og beskytte hørselen.

Summen av all støy du utsettes for i løpet av en dag er en viktig faktor, men også én konsert med veldig høy lyd kan føre til varige skader på hørselen. Det viktigste er hvor høyt volum du utsettes for. Volumet måles i desibel (forkortes dB).

Dette er lyd:
30 dB Hvisking
60 dB Vanlig samtale
85 dB Høyeste tillate støynivå i arbeidslivet
90 dB Bytrafikk
110 dB Høy torden
120 dB Rockeband med fullt trøkk
125 dB Smertegrensen
140 dB Jetfly som tar av på 25 meters avstand

Jo høyere lydstyrke (dB), jo kraftigere er trykket på hårcellene. Høy lyd skaper kraftige trykkbølger som sliter på hårcellene og kan forårsake hørselsskader. Skadede hårceller kan dessverre ikke repareres. Derfor er det viktig at du beskytter ørene ved å bruke ørepropper og musikkpropper som demper trykket på hårcellene og tar pauser fra lyden slik at ørene dine får hvilt seg.

Hvordan kan jeg passe på hørselen min?

Det er enkelt å beskytte hørselen sin. Her er våre råd:

•    Bruk ørepropper på konsert! Ørepropper beskytter hørselen din mot varige hørselsskader.

•    Ta pauser fra lyden! La ørene dine hvile med jevne mellomrom.

•    Ikke stå for nært høyttalerne. Jo nærmere du står lydkilden, jo kraftigere trykk på ørene dine.

•    Skru ned lyden og husk å ta pauser for hver lyttetime!

Ta vare på hørselen din på samme måte som du tar vare på resten av kroppen og nyt musikken livet ut!