Da er du ikke alene. En av fem voksne og opptil halvparten av alle barn opplever smerter i ørene ved flyreiser. Smertene skyldes raske endringer i lufttrykket under flyreisen. Her får du råd om hva du kan gjøre for å få en behagelig flytur.Flents forminsket

Øret består av tre deler: det ytre øret (inkludert øregangen), mellomøret og det indre øret. Trommehinnen ligger mellom det ytre øret og mellomøret. Mellomøret er forbundet med ganen din via en tynn kanal – øretrompeten. Luft beveger seg konstant igjennom øretrompeten og inn i mellomøret for å balansere lufttrykket i mellomøret med det indre øret.

En barotraume kan oppstå når en av to ting (eller begge deler) skjer: øretrompeten blokkeres og lufttrykket rundt deg endres brått.

Lufttrykket er lavere i høyden. Når et fly tar av og når den går inn for landing skjer det raske endringer i høyden og dermed også lufttrykket. Lufttrykket i flykabinen er regulert for å minske forskjellene som oppstår når et fly rask endrer høyde, men endringer i lufttrykket forekommer fremdeles.

Når lufttrykket endres raskt, kan det føre til at det oppstår et vakuum i mellomøret som drar trommehinnen innover. Dette kan føre til smerter og dempet lyd.

Sjansene for en barotraume øker dersom du er forkjølet, opplever allergiske reaksjoner eller har en infeksjon. Dersom disse tilstandene fører til at øretrompeten blokkeres, går det utover ørets naturlige mekanismer for å skape balanse i trykket mellom mellomøret og det indre øret.

Hvis du er syk er det best å endre reisetidspunktet til du føler deg bedre dersom du har mulighet til det. Dersom du er nødt til å fly, kan du vurdere å bruke nesespray for å løsne opp tette luftganger før avgang.

Du kan også bruke spesielle  flypropper, som for eksempel Flents Flite Mate og Flents Flite Mate Kids (bildet) , som regulerer luftstrømmen inn og ut av øret slik at trommehinnen får tid til å tilvenne seg trykkforandringene. Dermed kan man lindre smerter og ubehag. En ekstra bonus er at flypropper også demper motorstøy og eventuell støy fra medpassasjerer.

Dersom smerter oppstår underveis i flyvningen kan det hjelpe å tygge tyggegummi samt gjespe og svelge ofte. Dette hjelper med å åpne opp luftgangene slik at lufttrykket inne i øret balanseres.

God tur!

Hilsen,

Ørepropper.no

Kilde: Oversatt og tilpasset fra http://www.askdoctork.com/how-can-i-prevent-ear-pain-on-an-airplane-201301244187